Zeespiegel
Zeespiegel
Weer een artikel van Björn Lomborg, de zelfstandige denker die zich ‘de skeptische milieu-activist’ noemt. Achter de betaalmuur van de WSJ dus een iets uitgebreidere samenvatting want het is de moeite waard.
‘Stijgende zeespiegels zouden 187 miljoen wereldbewoners uit hun huis kunnen spoelen,’ meldde vorige maand een wetenschappelijk artikel in PNAS, dat door veel pers werd overgenomen. Dat was gebaseerd op een eerdere studie, uit 2011 (mede-auteurs Richard Tol en Pier Vellinga), die concludeerde dat inderdaad 187 miljoen mensen bedreigd zouden kunnen worden als niemand de komende 80 jaar iets doet tegen stijgende zeespiegels. Geen dijk, geen uiterwaard erbij.
Dat is natuurlijk een heel onwaarschijnlijk scenario, zei ook die studie uit 2011. Alles bij elkaar genomen zou het realistischer zijn om te rekenen op 41.000 tot 305.000 ‘klimaatvluchtelingen.’
Een andere publicatie, uit 2018, zei dat een zeespiegelstijging van één meter over de komende 81 jaar maar liefst 14 biljoen (duizend miljard) dollar aan schade zou aanrichten. Als niemand zou investeren. Als landen wel geld zouden steken in dijkbewaking etc., en op heel bescheiden niveau, zou de schade nog maar een tiende zijn. Zei ook dezelfde studie; alleen dat scenario stond niet in het persbericht en kwam dus ook niet voor in krantenverslagen.
Wat hebben we hieraan? Niet alles klakkeloos geloven. Lomborg zegt: ‘Klimaatverandering is echt en we moeten er iets aan doen. Maar als ons gevraagd wordt om miljarden en biljoenen dollars uit te geven aan beleid dat de hele wereldeconomie op zijn kop zou zetten, dan moeten we dat wel baseren op meer dan alleen maar hype and spin.‘