wetenschap • tech • gezondheid • geld

Energietransitie

5 problemen, 5 oplossingen

tech | via Volts | 2 mei 24

Elektrificatie van de economie vergt een compleet nieuwe infrastructuur. Die bovendien 'interactief' moet zijn, dus ervan uitgaat dat iedere afnemer ook leverancier is, vraag en aanbod tussen duizenden, honderdduizenden contactpunten elke seconde op elkaar afstemt.

Dat lijkt heksenwerk. Maar als je er nu eens een LLM op zet ...?

Dit is een pareltje van Michael Liebreich, één van de meest invloedrijke analisten in de energie-wereld, oprichter van 'New Energy Finance' dat vijf jaar na de oprichting werd gekocht door Bloomberg. Bio zie hier.

Hij heeft twee lange stukken geschreven: de vijf redenen waarom het naïef is te denken dat de wereld snel van de fossiele brandstoffen af zal zijn; en vijf redenen om te blijven geloven in 'net zero.' Deel 1:

  1. Geld

Zon en wind moeten robuuste energiebronnen worden; schaduw en windstilte mogen geen invloed hebben. 90% schone energie is makkelijk; de laatste 10% vergt evenveel investering als de voorgaande 90%.

'Accu's ('batterijen,' in anglicisme) zijn niet voldoende. We hebben een combinatie nodig van overcapaciteit, lange-afstandsverbindingen, veel meer bio-, kern- en waterkracht energie, en lange-termijn opslag van waterstof.'

Tweedens: fossiele brandstoffen zijn niet voor niks zo dominant. Aardgas is een heel goedkope hittebron. Waterstof zou 90% goedkoper moeten worden om te kunnen concurreren.

Derdens: zonnepanelen, windmolens en accu's vergen investeringen. In de OESO kost kapitaal 6%, in armere landen 15%. Maakt het nog moeilijker voor de transitie.

  1. Netwerken

Op dit moment is 20% van de wereldeconomie elektrisch aangedreven. We willen naar 70%, minstens. Om dat te doen heb je een totaal nieuwe 'grid,' een wereldomspannend netwerk nodig.

BloombergNEF schat dat op dit moment in Europa 600 gigawatt aan zon- en wind-capaciteit - 130% van alle 'groene' capaciteit tot nu toe geïnstalleerd - klaar staat te wachten. In de VS wordt de wachtrij geschat op 1,4 terawatt, en dat is 120% van de totale capaciteit van alle energiecentrales in de VS.

'De energie-sector kan het simpelweg niet aan. Er zijn te weinig kabels, transformatoren, project managers en ingenieurs.' Als overheden niet zo ongelooflijk traag waren in het verlenen van vergunningen, zou de sector helemaal zijn overweldigd, zegt Liebreich.

  1. Grondstoffen

BloombergNEF schat dat de energiesector in 2040 vijf keer zo veel grondstoffen nodig zal hebben. Elektrische auto's hebben 6x zo veel minerale grondstoffen nodig als verbrandingsmotoren; duurzame en kernenergie-centrales 3-12x zo veel als fossiele centrales; om het nieuwe netwerk te bouwen zijn enorme hoeveelheden koper en aluminium nodig.

  1. Politiek

Er is maar heel dunne steun voor de energietransitie. Populistische partijen - denk BBB, denk gele vestjes, denk Rassemblement Nationale, denk AfD - zijn meestal tegen 'dure' groene maatregelen.

  1. Vertragingstactieken

Er zijn veel bedrijven en instellingen met een belang bij de status quo. Oliemaatschappijen voorop, maar ook olie- en gasproducerende landen (vaak is het de enige inkomstenbron).

Tot zo ver dit 'pleidooi voor pessimisme' over de haalbaarheid van net-zero. In de volgende aflevering, maandag: de vijf redenen waarom dit uitdagingen zijn, maar niet noodzakelijk blokkades.


(advertentie)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer