Transformatie, niet transitie
Deel 1: Landbouw
tech | Volkskrant | 2 mei 24
Deze Bicker werd op het spoor gezet door een artikel op de opiniepagina van de Volkskrant. Een tip van J. van der Nat. Normaal gesproken geen artikelen uit Nederlandse media in De Bicker, want dan zou ik alleen maar dubbel werk doen. Maar dit is spectaculair.
Citaat: 'Met dezelfde techniek waarmee een biertje wordt gebrouwen, kunnen nu ook al alle gewenste eiwitten, vetten en zelfs medicijnen worden gebrouwen. De stukjes dna in de gisten die nu alcohol produceren, kunnen eenvoudig worden vervangen door stukjes dna die eiwitten en vetten produceren.
'Net als bierbrouwen is deze productietechniek volledig natuurlijk. De eerste applicatie zal waarschijnlijk de zuivelindustrie zijn. Alle melkproducten kunnen exact nagemaakt worden, met gebruik van deze precisiefermentatie.'
Dat laatste is het sleutelwoord, dat u de komende jaren heel veel gaat zien. Schrijver Jan Lagendijk, emeritus prof klinische fysica, baseert zich voor een deel op onderzoek van Tony Seba, een Amerikaanse ondernemer, prof en futoroloog. Zometeen meer over hem. Eerst nog wat meer Lagendijk:
'Voor deze productie van dierlijke eiwitten is maar 5 procent van de landbouwgrond nodig die nu wordt gebruikt voor melkvee en de diervoederindustrie. Gisten nemen dus de productie over van koeien. De productie is dus nog steeds dierlijk, maar nu wordt gebruikgemaakt van micro-organismen.
'Er is dus geen intensieve veeteelt meer nodig. Dit betreft allereerst de zuivelindustrie en dus de koe en de geit, later volgt de vleesproductie en dus ook de kip en het varken.'
Als ik melkveehouder was zou niet meer mijn tijd verdoen op de tractor richting Malieveld, maar als de bliksem omschakelen naar deze nieuwe technologie. Als ik minister was, zou ik het stikstofdossier in een map onderin de kast leggen, achterover leunen, en rustig afwachten hoe de markt in tien jaar tijd alle veeteelt failliet laat gaan. Bespaart een hoop geld dat nu dreigt te worden besteed aan onteigeningen.
Maar het gaat over meer dan alleen landbouw. Lees verder, aan de hand van Tony Seba.
(advertentie)
Deel 2: Transformatie
tech | techx | okt 23
Seba voorspelt een toekomst van overvloed, in enkele tientallen jaren. Hij doet dat op allerlei platforms: zijn eigen website, en verschillende presentaties op YouTube, lang en kort. De transities in energie, transport en landbouw samen zullen een omwenteling, een transformatie veroorzaken. Dit is een 'phase change,' een fase-overgang. Zoals wanneer water verandert in ijs. 'Een rups wordt een vlinder, maar een vlinder lijkt in geen enkel opzicht op een rups,' zegt hij.
Om te beginnen met landbouw, ter afsluiting van bovenstaand hoofdstuk: als er maar 5% van de grond nodig is, dan wordt een hoeveelheid landbouwgrond vrijgemaakt - de overige 95% - ter grootte van de Verenigde Staten, China en Australië samen.
Als technologieën samenkomen gaat het snel. Seba laat aan het begin van zijn presentatie een foto zien van Broadway in New York in 1900. Alleen maar paard en wagens, en slechts 1 auto. Zelfde foto in 1913: alleen maar auto's, en 1 paard en wagen. Dertien jaar.
Tussen 1910 en 1920 steeg het marktaandeel van de auto (t.o.v. het paard) in de VS van 10% naar 80%.
Dichterbij huis? Google en Apple kwamen in 2007 met de smartphone. Tien jaar later waren 'mobiele telefoons' verdwenen. De marktleiders van 2007, Nokia en Motorola, hadden het niet zien aankomen. Net als de paardenhandelaren in 1907. 'Een auto is gewoon een sneller paard.' Nee dus.
in 2010 voorspelde Seba dat de massamigratie naar elektrische autos vanaf 2020 zou plaatsvinden, want: opslag in accu's wordt veel goedkoper en EV's zijn veel goedkoper in onderhoud en gebruik.
Zonne-energie werd 80 pct goedkoper in tien jaar, 2010-20. Seba voorspelt: zonne-energie wordt de komende tien jaar nog eens 70% goedkoper.
Het zijn kostencurves, en die zijn net als zwaartekracht: niet tegen te houden.
Als de kosten van energie, transport en landbouw zo snel dalen, kortom, verandert onze maatschappij. Lees of luister Seba, en vertel mij waar hij de plank mis slaat.