Toerisme - EV
Amsterdam
geld | Marginal Revolution | 24 apr 24
Als je denkt dat er te veel toeristen zijn moet je de toegangsprijs verhogen, niet hun leven zuur maken. Dat is het betoog van econoom Tyler Cowen. 'Het Japanse besluit om de kaartjes voor de TGV duurder te maken voor buitenlanders is precies de goede benadering,' zegt hij. Venetië vraagt nu vijf dollar per toerist per dag. 'Het enige wat daar mis mee is, is dat het misschien te weinig is - gezien de druk van toerisme.' Te volle bussen in Barcelona: waarom maken ze de buskaartjes niet ook duurder?
Maar op Amsterdam bijt hij zijn tanden stuk. 'Voor veel toeristen in Amsterdam zijn de attracties drank, marihuana en sex, en daarin worden de prijzen bepaald door de markt, niet de overheid. Ik ben helemaal voor duurdere kaartjes voor het Rijksmuseum, maar vrees dat dat niet veel zal helpen tegen het probleem van 'feesttoerisme.'
EV
tech | Economist | 24 apr 24
Puntig betoog waarom de toekomst voor EV's er wél goed uit ziet. 'Vijf jaar geleden waren elektrische auto's drie tot vijf keer zo duur als benzine-auto's, zonder dat ze 3-5 keer beter waren. Vandaag kun je een Ford f-150 Lightning kopen voor $40.000, en dat is maar $4.000 meer dan voor de benzine-versie. Dat bedrag verdien je in een jaar terug doordat je niet hoeft te tanken. Benzine wordt ook niet goedkoper, in tegenstelling tot lithium.' Het aantal laadstations (in de VS) is verdubbeld in vier jaar.
In China zijn EV's nu al goedkoper dan 'normale' auto's, zelfs als je brandstof buiten beschouwing laat, zegt het Internationaal Energie Agentschap. 'Een kleine EV is nu twee derde van de prijs van een benzine-auto.' (...) 'Westerse autofabrikanten zouden kleinere, goedkopere EV-modellen op de markt moeten brengen.'
Zeventig procent van Amerikanen, Britten, Fransen en Duitsers zegt dat ze een Chinese auto zouden kopen als die 20% goedkoper is dan de concurrent uit eigen land, aldus een opiniepeiling.
Kortom, betoogt de Economist (net als onlangs Mercedes-Benz, zie De Bicker 13/3): laat Chinese auto's vrijuit toe op de West-Europese markt. Dat is fijn voor de consument en rammelt de gevestigde orde lekker door elkaar.