wetenschap • tech • gezondheid • geld

Solzjenitsyn - Mercator

Goelag Archipel is 51

ook belangrijk | The New Criterion | juni 24

Schitterende, lange bespreking van een schitterend boek (dat ik nu toch echt eens moet gaan lezen). 'De Goelag Archipel' is nog maar 50 jaar oud - in Parijs gepubliceerd in 1973-75! Over de onbeschrijfelijke wreedheden, de zinloze massamoorden en de werkkampen van het Sovjet-regime. De tsaren waren amateurs, schrijft Solzjenitsyn: Pushkin mocht zijn landgoed behouden; Lenin reisde per trein in een privé-coupé naar zijn ballingschap in Zwitserland. Maar Lenin en Stalin kenden geen mededogen. Wees gewaarschuwd: zelfs deze bespreking, die zich onvermijdelijk moet beperken tot wat fragmenten, doet uw haren overeind staan. Eén citaat: 'Miljoenen werden gedwongen om misdaden te bekennen waarvan iedereen wist dat ze verzonnen waren. Het werd al snel saai voor de ondervragers. 'Ze wilden een beetje afwisseling in hun monotone werk, en dus wedijverden ze in het verzinnen van nieuwe ideeën.' Solzjenitsyn beschrijft heel precies de martelmethoden.

En ook wat de gevangenis met hem zelf deed. Iedere gevangene staat al snel voor de keus: je leven, of je geweten. Solzjenitsyn is meedogenloos over zichzelf. En vindt uiteindelijk zijn geweten terug. Hij eindigt met: 'God zegene je, gevangenis, dat je in mijn leven bent geweest!'

(Opmerkelijk: de voorloper van dit boek, 'Een dag in het leven van Ivan Denisovitsj,' werd in 1962 gepubliceerd na expliciete toestemming van Nikita Chroesjtsjov, Sovjet-baas van 1953 tot 1964. Het was een onmiddellijke bestseller.)

Mercator

ook belangrijk | brilliantmaps | 3 mrt 23

Nooit vergeten: Mercator-projectie vervormt de werkelijkheid. Hoe verder van de evenaar, hoe meer:

gif: Neil Kaye via brilliantmaps

Dus zo:


(reclame)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer