SMR stapje verder
SMR stapje verder
De Amerikaanse overheid heeft NuScale toestemming gegeven om een ‘Small Modular Reactor’ te gaan bouwen. Dit is weer een stap in het certificeringsproces; NuScale is de eerste. SMR’s zijn interessant omdat ze kernenergie een stuk toegankelijker maken. NuScale denkt dat de eerste centrale in 2029 kan opstarten.
Maar lezer A. Kaizer zegt dat niet alle SMR’s gelijk zijn: ‘Je hebt SMR in generatie 3 (bv met hoge druk water gekoeld) en in generatie 4 (lage druk en hogere temperatuur). Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_small_modular_reactor_designs.
‘Ik ben sceptisch over de NuScale reactor (en ook de vergelijkbare Rolls-Royce reactor). Dit zijn generatie 3 reactoren die gekoeld worden met water, onder hoge druk, wat de klassieke technologie is. Maar ze werken met (moeilijker te beheersen) hoge druk en zijn niet echt inherent veilig. Ook hebben ze een afvalprobleem, omdat dat afval heel erg lang veilig bewaard moet worden. Kernenergie hoogleraren in Nederland (Delft, Utrecht) adviseren niet voor niets om even te wachten op de opkomende generatie-4 centrales.’
Het voordeel van SMR’s is dat je ze in grote aantallen kunt produceren en plaatsen waar de klant ze wil, bijvoorbeeld bij fabrieken die veel energie vergen, of dichtbevolkte woonwijken. Maar daarom moet je hogere eisen stellen aan de veiligheid. En volgens Kaizer is de 4de generatie inherent veiliger van ontwerp.