Rusland - Sancties - AI, alweer
Enger dan Poetin?
politiek | Carnegie | 25 sep 23
Als Poetin ooit aftreedt, of wordt verzocht met pensioen te gaan, hoe groot is dan de kans dat zijn opvolger nog veel erger is? Een soort Prigozhin? Niet erg groot, zegt Andrei Kolesnikov, voormalig hoofdredacteur van Novaya Gazeta en nu verbonden aan de Carnegie Endowment for International Peace.
Allereerst: hoe veel erger kan het worden dan het nu is? Anti-Amerikaans, paranoïde, oorlogszuchtig, totalitair? Twee: een opvolger komt waarschijnlijk uit de achterban van Poetin om de simpele reden dat alle andere machtsstructuren door het Poetin-netwerk zijn uitgeschakeld. Een volksopstand? Een coup? De FSB en de politie zouden die 'in een paar minuten' de kop indrukken.
'Als we kijken naar de geschiedenis, dan is verandering van leiderschap in Rusland altijd gepaard gegaan aan liberalisatie, niet bloederige chaos (Kroestjev's dooi na Stalin, Gorbachev's perestrojka na's Brezjnev's 'gerontocratie,' Jeltsin's hervormingen na het eind van de Sovjet-Unie). Zelfs machsstrijd aan de top heeft niet geleid tot chaos.' (...) 'Burgerlijke apathie zal zich schikken naar een georganiseerde overgang naar een nieuw regime.'
Zal Rusland uiteenvallen, zoals veel dissidenten hopen? Geen kans, denkt Kolesnikov. 'Rusland is geen rijk land, en de regio's zijn meestal straatarm - dus afhankelijk van subsidies van de federatie. De economieën van de regio's kunnen niet op zichzelf overleven, en uit de federatie stappen zou ernstige problemen veroorzaken.'
'Een relatief optimistisch scenario voor een machtsoverdracht is dat Poetin wordt opgevolgd door een technocraat,' besluit hij. Die moet het land leiden naar normalisatie. Want: 'erger kan het niet worden.'
Sancties doen pijn
podcast | BBC | 15 sep 23
Vladimir Milov, voormalig onderminister voor Energie en nu gevluchte dissident, in een podcast van Hard Talk, zegt dat de Russische economie wel degelijk lijdt onder de Westerse sancties. Hij somt op: De rente is verdubbeld, de roebel is de helft van zijn waarde kwijt na een jaar. Rusland exporteert wel veel olie, maar verdient er niks aan door hogere transportkosten en kortingen. Rusland heeft veel minder aan Aziatische landen, die willen olie kopen tegen korting en auto's verkopen voor meer dan ze in het Westen kunnen krijgen. Ze investeren 'nul' in Rusland. Rusland beseft nu dat het de afgelopen dertig jaar is 'gesubsidieerd' door Westerse landen, door handel, investeringen en technologie.
AI
economie | Asterisk| sep 23
Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik wacht nog steeds op het moment dat AI mijn leven verandert. Ja, Google is steeds beter in zoeken, en vertalen, en weet steeds beter wat ik wil. Ja, ik snap dat AI reuze helpt bij medische zorg, diagnostiek, juridisch werk, het vertalen van tot nu toe onbegrijpelijke hieroglyfen uit het verre verleden, praten met dieren, dat soort dingen. Ik heb al AI-geschreven mails ontvangen (prik je zo doorheen) en heb nog geen artikel gelezen van een AI dat interessant was. Laat staan een boek. Ik zie allerlei leuke plaatjes die zijn gemaakt door een 'computer' (jaja, dat is digibeet taalgebruik) en prima, maar verder nutteloos. Ik ben skeptisch, niet cynisch; ik snap ook wel dat het een keer gaat gebeuren, maar - geef me een voorbeeld? Gezichtsherkenning, ja, dat bestaat al en als ik mij gedraag zal ik er nooit iets van merken dat de politie mijn gezicht aan mijn naam kan koppelen.
Dus voor dit moment zijn de interessantste intellectuele oefeningen op het speelveld verderop: dat van de General Artificial Intelligence (GAI). Ik leerde een nieuwe kreet: 'Transformational' AI (TAI), dat is de stap tussen nu en GAI. Bijgaand een discussie over hoe dat er uit gaat zien. Wanneer? '80 procent kans dat het deze eeuw gehaald wordt,' zegt de een; '10-20%' kans zegt de ander. Debat tussen een enthousiaste wetenschapper en een 'tut-tut' econoom over de vraag: krijgen we dan 'explosieve' economische groei, in de orde van 20% per jaar? In de 20ste eeuw was het gemiddeld 2% per jaar.