‘Niet zeuren over Tesla’
Veel reacties van u op de NY Times documentaire over Tesla, die zegt dat het zelfsturende systeem niet zijn beloftes waar maakt en onnodige ongelukken veroorzaakt. Een bloemlezing:
‘Ik ben geen Musk-fanboy, vind hem nogal een zak, maar toch de weerlegging… Ten eerste, ik vind al deze artikelen over de “gevaren” van Tesla’s AutoPilot ontzettend oneerlijk – het systeem voorkomt veel meer ongelukken dan het veroorzaakt. Hij trapt op de rem als een auto opeens door een kruispunt komt racen, hij gaat automatisch terug in de oprijstrook als er een auto te snel van achteren komt rijden, hij trapt op de rem als opeens een voetganger op de weg stapt, enz.
“In the 1st quarter, we registered one accident for every 4.19 million miles driven in which drivers had Autopilot engaged. For those driving without Autopilot but with our active safety features, we registered one accident for every 2.05 million miles driven. For those driving without Autopilot and without our active safety features, we registered one accident for every 978,000 miles driven. By comparison, NHTSA’s most recent data shows that in the United States there is an automobile crash every 484,000 miles.”
Wat betreft Musk – vent is zo autistisch als wat, en hij moet echt ontzettend nodig ophouden met afleiding als Twitter, maar t gaat nogal lekker met z’n zaken. Het is best wonderbaarlijk wat ze bij Tesla gedaan hebben het afgelopen jaar: terwijl elke andere automaker fabrieken moest stilzetten vanwege problemen in de bevoorradingsketen kon Tesla in 2021 87% meer voertuigen bouwen dan het jaar ervoor. Vanwege die verticale integratie: ze ontwerpen hun eigen elektronica bijv, terwijl andere fabrikanten afhankelijk zijn van allerlei verschillende chipmakers. Moet je kijken hoe ze bijna exponentieel blijven doorgroeien, dwars door alle tumult heen:
Intussen draait SpaceX ook als een tierelier. Hun lanceerbasis in Texas is bijna klaar en ze zijn in de eindfase van het meest revolutionaire ruimteschip in de geschiedenis. Kortgezegd: om iets de ruimte in te schieten met een Space Shuttle kostte vroeger $54,000/kg; Met de Russen kost het $4320/kg; Met SpaceX’s Falcon 9 $2720/kg; met hun nieuwe Falcon Heavy $1440/kg. Met de Starship verwachten ze een prijs van $20/kg. Ze zijn gericht op grote vrachten en massaproductie, dus het plan is om er honderden te bouwen en de prijs rond de $10 miljoen per lancering te brengen – all inclusive, prijs van de raket zelf inbegrepen (ze zijn herbruikbaar). Dat is GESTOORD goedkoop voor ruimtevaart. Je hebt geen idee wat voor invloed dat gaat hebben, een grote maanbasis wordt een makkie bijvoorbeeld. En SpaceX heeft op dit moment een totale monopolie op deze technologie, niemand anders komt ook maar ergens in de buurt van deze ambities.Dus Musk is geweeeeldig geplaatst voor de komende 20 jaar. Ik zou echt nooit geld tegen hem inzetten. En ondanks de dalende koers van Tesla is Musk nog steeds de rijkste man ter wereld, $70 miljard meer dan de #2. We zullen nog vele jaren naar z’n drama moeten luisteren!’ – R. Leslie
‘Waarschijnlijk anticipeer je al op een flinke storm aan reacties van Tesla-eigenaren als je over Tesla schrijft en zulke kritische verhalen deelt.My two cents: volgens mij is het heel duidelijk voor elke Tesla-rijder dat die autopilot een hulpmiddel is net als (adaptive) cruise control, dat het rijden een stuk makkelijker maakt, maar je niet ontslaat van de verplichting om op de weg te letten. Sterker nog: als je vijftien seconden lang je stuur niet aanraakt krijg je waarschuwingen en sinds kort houdt de camera binnen de auto zelfs in de gaten of je wel naar de weg kijkt.Dat stelt volgens mij wel de dodelijke ongelukken in een ander daglicht. Waren deze mensen wel bij de les?En hoe verhoudt zich het aantal ongelukken met auto-pilot per bijv. 100.000 gereden km zich tot andere auto’s?Ook opvallend: Tesla’s autopilot krijgt veel aandacht. Maar bijna alle duurdere auto’s hebben tegenwoordig redelijk vergelijkbare systemen. En uit eigen ervaring kan ik vertellen dat een Mercedes S en een BMW 5-serie vergelijkbaar presteren. In alle drie de gevallen: als je besluit om wat anders te doen tijdens het rijden en je veroorzaakt een ongeluk, dan ben je dat zelf schuld. Maar blijf je bij de les, dan is het een fijn hulpmiddel dat je ook nog eens aantoonbaar kan redden, omdat je zelf ook niet alles in de gaten hebt wat er gebeurt.Dat staat natuurlijk los van de Full Self Driving optie die Tesla nu aanbiedt. Die is nog niet af en het product is in Beta. Dat weet je als je het koopt (overigens alleen in de VS is FSD verkrijgbaar). Wat je wel weet is dat je recht hebt op alle vooruitgang op dat vlak die Tesla boekt – het gaat immers niet meer om de hardware (die heb je al) maar om de software. Volgens mij is dat best duidelijk voor potentiële kopers.En ja, Musk is veel en veel te positief over het tempo waarmee hij het voor elkaar krijgt. Misschien gaat het hem wel nooit lukken.Musk is geen heilige voor mij, geen ultimate good guy. Maar als Tesla elektrische auto’s niet hot had gemaakt, waar waren dan de andere fabrikanten nu geweest?’ – B. Driessen‘Ik begrijp het ‘Elon Musk’ bashen niet zo. Deze man zal naar mijn overtuiging de enige zijn die over honderden jaren nog herinnerd zal worden uit ons tijdperk, samen met misschien Stephen Hawking.Natuurlijk worden er fouten gemaakt, en het zal allemaal niet perfect verlopen. Echter, wat een waanzinnige prestatie voor iemand geboren in Zuid-Afrika om giganten van bedrijven neer te zetten die allemaal in hun industrie de boel volledig op zijn kop zetten. Ik vind het nog steeds buitenaards; overigens is dat geen argument om hem niet te bekritiseren uiteraard.Ik snap dat als de NY Times een documentaire maakt over deze man dit gedeeld moet worden, maar er is zo veel meer te zeggen….’ – R. Oldenbeuving