Lichtpuntjes
Lichtpuntjes
Wetenschappers maakten een lijstje van oceaanbeheer dingen die wél goed gaan. Omdat pessimisme leidt tot verlamming, en succesverhalen inspireren.
- De Noordkaper walvis wordt nog steeds bedreigd. Maar de bultrug populatie in de zuidelijke Atlantische Oceaan, die in 1950 was geslonken tot 450, is nu 25.000. Populaties van verschillende andere walvissoorten groeien ook. Zeeschildpadden ook.
- Overbevissing: de FAO schat dat 34% van de visserij is overbevist, maar pollok, sardien, Indiase makreel en geelvistonijn zijn gezond. Buiten de territoriale wateren is toezicht moeilijk, en lijken vloten moderne schepen soms hele gebieden ‘kaal’ te vissen. Maar die industriële visvaart levert slechts 6% op van de totale visvangst wereldwijd, en is duur. En na jarenlang onderhandelen komt er misschien een verdrag over het beperken van subsidie. China, de VS en de EU keren ieder jaar 35 miljard dollar uit aan hun vissers
- Plastic is afschuwelijk en een groot probleem. Maar er zijn afbreekbare verpakkingsmiddelen, en nieuwe worden ontwikkeld. De geschiedenis geeft een hoopvol voorbeeld: begin jaren ’70 werd lood in benzine verboden. Het was niet alleen slecht voor mensen, maar ook voor vissen. In de oceanen was het lood meetbaar aanwezig. Nu, 50 jaar later, is lood in de oceanen nauwelijks meer meetbaar.