Internet wordt ‘Trinet’
Internet wordt 'Trinet'
Google en Facebook controleren nu 70% van alle verkeer op internet. Eén van de consequenties is dat klassieke nieuwsmedia nu geheel afhankelijk zijn van die twee: 70% van al hun bezoek komt binnen via Google of Facebook.
Google en Facebook zijn de afgelopen vier jaar ernstig veranderd. “Google is niet meer een internetbedrijf, het is het kennisinternet bedrijf. Facebook is geen internetbedrijf, het is het sociale internetbedrijf.” (let op het woordje ‘het.’) Google is geen zoekmachine meer – het bedrijf is nu ontwikkelaar van Kunstmatige Intelligentie en gebruikt daartoe de kolossale hoeveelheden data die wij, zoekers, afscheiden. De derde is Amazon, ‘de e-commerce company.’ Amazon groeit veel sneller dan andere middenstanders en overvleugelt de ene na de andere bedrijfstak:
Een ‘trinet’ dus, van deze drie. Is dat erg? Ze tonen geen malicieuze bedoelingen. Maar bedenk: vroeger – tot vier jaar geleden – kon je een internetbedrijf starten buiten Google of Facebook om. Dat is nu moeilijk voor te stellen. Je kunt nu al besparen door geen website meer te laten maken, alleen een Facebook-pagina. Vroeger kon je nog wel je eigen gegevens een beetje privé houden. Dat wordt steeds moeilijker, nu er zo weinig alternatieven zijn voor Google/Facebook/Amazon die allemaal onze data willen in ruil voor gebruiksgemak. Als Facebook of Google u zou royeren, hebt u een probleem.
Lezer Jean-Pierre Kraus, die dit artikel tipte, wees ook op een artikel van Tim Berners-Lee in The Guardian. De ‘oprichter’ van het internet maakt zich ook zorgen over het feit dat zo veel privé-gegevens in handen zijn van commerciële bedrijven. Het kan verlammend werken op vrijheid van meningsuiting; het kan mensen doen terugdeinzen voor persoonlijke zoektochten. Misbruik door autoritaire regimes ligt voor de hand. Waar hij zich ook zorgen over maakt: het is te makkelijk om misleidende informatie te verspreiden.