Hoezo?
Hoezo?
Ok, dus waarom zou u luisteren naar Bjørn Lomborg? Wat heeft hij te vertellen dat u niet al weet? Welk recht van spreken heeft hij? En wat is zijn agenda nou?
Lomborg is geen klimatoloog, geen geoloog, geen natuurkundige. Hij is dr in de politieke wetenschappen. Maar veel invloedrijke milieu-schrijvers zijn ook maar gewoon journalist: Bill McKibben, David Wallace-Wells, Naomi Klein, om maar een paar te noemen. Lomborg is van de kosten/baten analyse. Hij wil ons behoeden voor dure vergissingen.
Om wat te noemen: de EU wil dat wij allen in 2030 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Niet minder meer, nee gewoon minder. Dat is niet zo gek als het klinkt: in 2019 was onze CO2 uitstoot al 20% lager dan in 1990, ondanks groeiende bevolking en stijgende welvaart. Maar nog eens 35% erbij, in minder dan tien jaar? Dan moet je wel gas geven. Daar zit de pijn, zegt Lomborg: het gaat minstens 1,5 biljoen (1.500 miljard) kosten. Dat is bijna vier Rijksbegrotingen. En wat levert het op? De aarde zou in 2100 fractioneel minder warm zijn. Als je het verwerkt in het standaard VN-klimaatmodel rolt er iets van 0,002 graden Celsius uit. Anders gezegd: de verwarming wordt zes weken vertraagd.
Dit is maar één fragmentje van ‘False Alarm.’ Nog eentje:
‘Klimaatbeleid kost geld. Als het winstgevend was, zouden we het allang doen.’ Maar ook al kost het geld, het kan slimmer, zegt Lomborg. Dit is waartegen hij strijd voert: geldverkwisting, gedreven door paniek en emotie en niet rationele argumenten. Over het doel is er geen kwestie: klimaatverandering is schadelijk en moeten we waar mogelijk temperen. Maar niet ten koste van alles.
Een uitgebreide bespreking van het boek staat nu op De Bicker.
Tickets kopen voor het optreden in Amsterdam (nieuwe datum: 16 februari 2022) kan HIER