wetenschap • tech • gezondheid • geld

Energietransitie - 1968

Doenlijk

wetenschap | Economist | 14 nov 24

De Grote Overgang naar een duurzame wereldeconomie, waarin de CO2-uitstoot nul is, is best te betalen. Veel gebruikte schattingen zijn $3 tot $12 trillion (biljoen) per jaar. The Economist denkt dat dat het veel minder zal zijn, om vier redenen. De scenario's die worden gebruikt veronderstellen een hele snelle, en dus duurdere overgang. Ze veronderstellen veel snellere bevolkingsgroei dan redelijk is. Voorspellers hebben consequent onderschat hoe snel duurzame energie goedkoper wordt (denk zonnepanelen). Tot slot: deze schattingen trekken niet de kosten af die sowieso gemaakt worden - ook bestaande systemen op olie, steenkool en gas zouden onderhouden en vernieuwd en uitgebreid moeten worden.

Als je er van uitgaat dat 1,5ºC temperatuurstijging onhaalbaar is, en 2ºC als doelwit neemt; en de horizon ietsje verlegt naar 2050 of zo; dan zou het de wereld ruwweg $1 biljoen per jaar kosten, oftewel 1% van het wereld-BBP. Ter vergelijk: in 2024 investeerden we totaal 2-3% van het wereld-BBP in energie, duurzaam en fossiel.

Er zijn nog allerlei haken en ogen, uitgewerkt in het artikel. Maar, concludeert het blad: "Klimaatverandering is niet het einde van de wereld en ook niet een dure doemdenkershobby. Het is een echt en ingewikkeld probleem, maar wel een probleem dat betaalbaar opgelost kan worden."

(ik citeer meestal niet The Economist omdat ik ervan uitga dat de meeste Bicker-lezers ook wel een abonnement hebben. En het blad heeft een gemene betaalmuur. Maar dit was wel een goed stukkie verslaggeverswerk. Als u niet over de muur kunt klauteren, probeer dan via archive.ph. Tip van Th. van Dijk)

Een spiegel?

politiek | podcast | 7 nov 24

'The Rest is History' heeft zojuist een serie van vijf podcasts geplaatst over het rampjaar 1968 in de VS. Dat jaar werd de zwarte dominee Martin Luther King vermoord; werd presidentskandidaat Robert Kennedy (inderdaad, de vader van) vermoord; waren er massale rellen in de grote steden waarbij duizenden voornamelijk zwarte activisten werden gedood door de politie; tienduizenden raakten gewond. De oorlog in Vietnam eiste duizenden jonge levens, en was ook een splijtzwam in het land.

George Wallace, gouverneur van Alabama, appelleerde aan de angst van blanke kiezers voor hun zwarte buren. Blank en zwart zouden altijd gescheiden, 'segregated,' moeten blijven, zei hij. Hij fulmineerde tegen linkse studenten van de Oost-en Westkust met hun 'woke' ideeën over abortus en gelijke rechten.

Eugene McCarthy voerde een korte en onverwacht succesvolle campagne om zittende president Lyndon Johnson uit te dagen. Hij was één van de eersten die effectief nieuwe media gebruikten. In dit geval: 'direct mail.' Massamailings, 'bel dit gratis nummer om te doneren.'

Precies 40 jaar na 1968 werd de eerste zwarte president gekozen.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer