Energie-optimisme
Energie-optimisme
Ontwikkeling van zonnepanelen leidde tot betere panelen, lagere prijzen; meer omzet leidde tot nog lagere prijzen. De groeicurve van zonnepanelen volgt die van Moore’s Law (over halfgeleiders) en overtreft iedere keer de verwachtingen. Deze grafiek van Auke Hoekstra (TU Eindhoven) ging de wereld over:
Noah Smith ziet nu dat energie uit ‘groene waterstof’ de potentie heeft om ook exponentieel te groeien. Waterstof is niet voor alles geschikt. Niet voor personenauto’s, bijvoorbeeld. De echte belofte ligt in omzetting van waterstof in ‘opslagbare’ energie, zogenaamde P2X (‘Power to X’), door middel van elektrolyse.
Nu zijn er talloze energiebronnen en opslagmogelijkheden die de potentie hebben om te kunnen helpen de overgang naar 100% duurzame energie te maken. Waarom dan zo veel hoop gevestigd op deze? Omdat dit een technologie is die, net als zonne-energie en batterij-opslag, een exponentiële leercurve kan doormaken. Dit is de conclusie van een groep onderzoekers aan Oxford, die heeft onderzocht hoe het kan dat sommige technologieën wel (zon, accu) zo’n leercurve hebben doorgemaakt, en andere niet (olie, kernenergie). Dat staat hier: in tekst, en in de onderliggende podcast in audio.
Als dit inderdaad lukt, kan waterstof-opslag door middel van elektrolyse de aanvulling zijn voor zon en wind: de overtollige energie kan voor langere tijd worden opgeslagen.