Dit Kan Niet Goed Gaan
Dit Kan Niet Goed Gaan
Kunnen overheden in Europa ongestraft miljarden en biljoenen blijven lenen, jaren achter elkaar, met de Europese Centrale Bank als handlanger? ‘Dit kan niet goed gaan,’ bromde oud-minister Hans Hoogervorst afgelopen zomer in de Volkskrant. Dat was voor mij een startsein om het te onderzoeken. En ik heb mijn oude metier weer opgepakt: de radio. Dat resulteerde in een vijfdelige PODCAST onder dezelfde titel. De zoektocht naar: moet dit fout gaan? Zo ja, hoe dan? En wanneer? Wat gaat er dan mis? Inflatie? Of iets anders? Kan het misschien goed aflopen?
Ik heb zes economen geïnterviewd: Lex Hoogduin, voormalig directielid van de Nederlandsche Bank en nu hoogleraar aan de U. van Groningen; Coen Teulings, verbonden aan de U. van Utrecht; Wim Boonstra, jarenlang hoofdeconoom van de Rabobank en nu speciaal adviseur van Rabo Research; Han de Jong, eindeloos hoofdeconoom van ABN Amro en nu onafhankelijk analist; Edin Mujagic, econoom bij vermogensbeheerder OHV; en Lukas Daalder, chief investment strategist bij BlackRock, de fondsbeheerder.
“Heb je ook vrouwen geïnterviewd?” vroeg mevrouw De Bicker opgewekt. Grmpf. Nee. En u ziet aan het lijstje dat het ook bijna allemaal oude mannen zijn. Ja, je valt snel terug op oude bekenden. Nalatig. Duidelijk nog een beetje roestig. Maar het mooie van podcast is – het is altijd live. Dus we kunnen hier een vervolg aan geven, met andere deskundigen.
Dit is wel een afgerond verhaal. Als u klikt op ‘lees meer’ komt u op de pagina van BNR Nieuwsradio, waar alle hoofdstukken worden toegelicht. (ze staan in omgekeerde volgorde, typisch podcast.)
Kan dit goed gaan? Oh, u wilt meteen een antwoord? Nou – het kan veel langer goed gaan dan ik dacht. Het kan verkeerd gaan op manieren ik niet had kunnen bedenken. En het kan goed aflopen door iets wat ik ‘de Harry Potter oplossing’ ben gaan noemen …