wetenschap • tech • gezondheid • geld

De oorlog

Poetin heft niet gekregen wat hij wilde van Xi. Lawrence Freedman, emeritus prof oorlogskunde aan King’s College in Londen, fileert de gezamenlijke verklaring na de top tussen Poetin en Xi. Die spreekt van ‘alomvattende partnerschap en strategische interactie’ die zich ‘gestaag ontwikkelt.’ “Nou niet precies ‘volle vaart vooruit’,”  is het commentaar van Freedman. In februari 2022 spraken de twee nog van een ‘partnerschap zonder beperkingen’, nu wordt de relatie in vage termen besproken, niet als een ‘militair-politiek bondgenootschap’ van ‘confrontationele aard,’ maar als ‘voorkeurspartners.’

“Dit is een partnerschap met beperkingen,” concludeert Freedman.

China zegt ook nergens expliciet dat het de annexatie van Oekraïne steunt of goedkeurt, of afkeurt. De verklaring herhaalt wel de formulering die vaak is gebruikt door wereldleiders, voor het eerst door Gorbachev en Reagan: ‘In een kernoorlog kunnen er geen winnaars zijn, en dus moet die nooit begonnen worden.’ Relevant, nu Poetin kernraketten in Wit-Rusland wil plaatsen, een paar dagen na deze topontmoeting.

Als Poetin ooit richting een wapenstilstand wil, om wat voor reden ook, zal hij waarschijnlijk als eerste Xi bellen, concludeert Freedman. Rusland is de junior partner.

In dit verhaal ook regelmatig links naar bijzondere bronnen. Verslag van een groep van 300 rekruten uit Omsk, waarvan slechts drie overleefden in Zaporizhia. ‘De commandanten beschouwden ze als kanonnenvlees en dwongen ze onder schot tot zelfmoordmissies.’ En naar Mick Ryan, zie hieronder.

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer