AI diplomatie - Groene tech
Een lieve AI?
tech | Wired | 26 sep 23
'Diplomacy' is een bordspel, bijna 70 jaar oud. Spelers krijgen een land toegewezen en moeten door onderhandelingen met de anderen wereldheerschappij verkrijgen. Volgens de één is het een cynisch spel dat leugenachtigheid en verraad beloont; de ander zegt dat je net zo goed kunt winnen door netjes te zijn.
Een AI, getraind op het spel door ervaringsdeskundigen, blijkt stervelingen te kunnen verslaan. Niet door sommetjes te maken, maar door diplomatie en onderhandelingen. En: hij is niet gemeen. ''Diplomacy' heeft de reputatie dat het een spel is voor leugenaars, maar op het hoogste niveau is het dat helemaal niet,' zegt Andrew Goff, een ervaren speler die mee hielp de AI te programmeren. 'Het was heerlijk om dat bevestigd te zien door een AI.'
Is het mogelijk dat de robots die ons gaan knechten, misschien buitengewoon sympathiek zijn? Dat ze concluderen dat je bij mensen meer bereikt door empathie en inlevingsvermogen, dan leugen en bedrog?
Verhaal zit vol met verrassingen, zoals deze: Cicero (de naam van de AI) kan slecht liegen. Zoals één van de trainers zei: 'Cicero kon niet bevatten hoe liegen op de lange termijn schadelijk is. Dus we hebben hem maar de waarheid laten zeggen, in de meeste gevallen.'
Groene tech
tech | MIT | 4 okt 23
Waarom zou je wachten tot je accu weer is opgeladen, als je hem binnen een minuut kunt inruilen voor een 'verse'? Gogoro, opgericht in 2o11 in Taiwan, heeft inmiddels 13.000 'wisselstations' op 3.000 lokaties in negen landen. (in 2017 al in De Bicker)
Dit is één van 15 bedrijven waarvan MIT Technology Review denkt dat ze een bijdrage kunnen leveren in de transitie naar duurzame economie. Daaronder windmolenfabrikant Ølstedt, de mini-kernreactor van NuScale, een ontwikkelaar van kernfusie, autofabrikant BYD, CO2-opvanger Climeworks, Form Energy dat accu's op basis van ijzer/zuurstof ontwikkelt. Veel bekende namen dus, maar allemaal bedrijven die de moeilijke start-up jaren achter de rug hebben.