wetenschap • tech • gezondheid • geld

AI - Europese economie

Wat moet je ermee?

tech | Vox | 13 dec 24

Eerlijk verhaal van de 'senior tech correspondent' van Vox, die tien uur vergeefs heeft geprobeerd om die vraag te beantwoorden. Totdat hij ChatGPT vroeg om één irritant klusje voor hem te doen. Drie seconden later ....

Sterfhuis Europa

geld | McAfee | 3 dec 24

Amerikaanse econoom Andrew McAfee (MIT) bespreekt aanbevelingen van Mario Draghi om de Europese economie uit het dal te helpen. Dat is geen academische discussie tussen kamergeleerden: als we met zijn allen minder geld verdienen, is er niet voldoende om alles te doen wat we belangrijk vinden. Draghi schrijft: 'We hebben het punt bereikt waar - als we geen actie ondernemen - we onze welvaartsstaat, ons leefklimaat of onze veiligheid moeten compromitteren.'

Wat is het probleem? Door onze behoedzame cultuur is er veel minder durfkapitaal voor starters. Starters waren de afgelopen 25 jaar vooral in de tech-sector. Technologie vergroot productiviteit. Dus 'tech start-ups' koesteren werkt twee kanten op. En dat doen we niet goed.

McAfee illustreert: het aantal bedrijven dat jonger is dan 50, en toch een marktwaarde heeft van $10 miljard of meer. Dat zijn er 14 in de EU. Vergelijk dat met de VS:

(bron: McAfee, MIT)

Die tech-bedrijven hebben ertoe bijgedragen dat de productiviteit in de VS veel groter is dan in Europa. En dat die kloof sinds 2000 is gegroeid:

(bron: Draghi 'competitiveness' rapport)

Wat te doen? Een 'venture capital cultuur' stamp je niet uit de grond. Daarvoor zijn we in Europa nu eenmaal te behoudend. Meer overheidssubidies? We geven net zo veel uit als de Amerikaanse federale overheid. Dus daar ligt het niet aan. Wat dan wel? Dereguleren, zegt McAfee. Dat is iets concreets, waarvoor de Europese Commissie mandaat heeft. En het kost geen geld. (tip M. Petit)

Abonneer De Bicker

Vul hieronder uw e-mailadres in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief
jamie@example.com
Abonneer